czwartek, 12 czerwca 2014

Młoda kapusta.

Lubimy jadać tak, jak nas nauczono w domu, pamiętamy ze wczesnego dzieciństwa smaki i zapachy potraw, które przygotowywała prababcia, babcia.... Tradycję później kontynuuje nasza mama, a potem czas na nas. Tak w moim domu rodzinnym jest z białą kapustą, którą  przygotowujemy tak, jak babcia to zawsze robiła. Jakiś czas temu pojawiła się na targach warzywnych młoda kapusta, piękna i zieloniutka. Mam wrażenie, że co najmniej raz w tygodniu gotuję ją sobie na obiad! 

Młoda kapusta.


Młoda kapusta.



MŁODA KAPUSTA.

Składniki:

1 młoda kapusta biała
sól, pieprz
2 łyżki smalcu
1/2 łyżki octu winnego
koperek do podania

Wlewamy pół szklanki wody na dno garnka, dodajemy szczyptę soli, zagotowujemy. W tym czasie kroimy kapustę na pół, usuwamy głąb, kroimy kapustę drobno, płuczemy i wrzucamy do garnka. Dodajemy smalec i ocet winny i dusimy, aż woda się zredukuje i kapusta zmięknie. W razie potrzeby (gdy woda wyparuje, a kapusta nie będzie jeszcze miękka) dolewamy wodę. Na koniec doprawiamy pieprzem i jeśli to potrzebne solą. Podajemy jako dodatek do mięs i młodych ziemniaczków, posypujemy koperkiem.
Smacznego!
Młoda kapusta.

Młoda kapusta.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeśli masz jakieś pytania, albo uwagi pisz śmiało!
Z góry dziękuję za odzew.