poniedziałek, 7 lipca 2014

Chłodnik pomidorowy.

Upał rządzi, temperatury sięgają 33 stopni Celsjusza w cieniu, co daje w słońcu więcej jak 40 stopni. Jak żyć, kiedy jesteśmy jeszcze przed urlopem nad wodą, gdzie upał nie byłby taki dokuczliwy? Jak przeżyć do wieczora, kiedy to zrobi się ciut chłodniej? Trzeba wychładzać organizm, pijąc dużo wody, zjadając lekkie posiłki, jak na przykład chłodnik. Dzisiaj propozycja na chłodnik pomidorowy, z bazylią i śmietaną. Jak tylko skończę wpis, zaraz zapodam sobie miseczkę tego pysznego chłodnika!

Chłodnik pomidorowy.


Chłodnik pomidorowy.


CHŁODNIK POMIDOROWY.

Składniki dla 2 osób:

600 g pomidorów
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
mała cebula
pół łyżeczki ziół prowansalskich
garść świeżej bazylii
ząbek czosnku
sól, pieprz
100 ml śmietany 30% 
łyżka oleju

Pomidory musimy sparzyć, wkładamy do miski i zalewamy wrzątkiem, odczekujemy chwilę, aż skórka popęka, wtedy je obieramy. Kroimy na mniejsze kawałki usuwając twardy środek. W garnku na łyżce oleju smażymy pokrojoną cebulę i czosnek, po chwili dodajemy pomidory i 300 ml wody. Gotujemy wszystko 15-20 minut, dodajemy koncentrat pomidorowy, zioła prowansalskie oraz bazylię. Przyprawiamy solą i pieprzem. Miksujemy i odstawiamy do schłodzenia. Gdy zupa będzie już chłodna, dodajemy śmietanę, mieszamy i odstawiamy do lodówki.
Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeśli masz jakieś pytania, albo uwagi pisz śmiało!
Z góry dziękuję za odzew.