piątek, 9 lutego 2018

Makaron z wołowiną i grzybami.

Dzisiejsza propozycja to kolejny przepis od Jamiego Olivera na 5 składnikowe danie. Nie byłabym sobą gdybym nie zrobiła go po swojemu. Lubię szybkie dania z małej ilości składników, jeśli Wy też koniecznie sprawcie sobie nową książkę "5 składników. Gotuj szybko i łatwo".




Składniki:

30 g suszonych grzybów
400 g wołowiny mielonej
1 cebula
300 g makaronu orecchiette (lub każdy inny)
1 łyżka czerwonego octu winnego
parmezan
sól, pieprz

Grzyby suszone zalewamy 2 szklankami wrzącej wody i odstawiamy na chwilę. Wołowinę podsmażamy na patelni, w tym czasie obieramy cebulę i kroimy ją drobno. Grzyby odsączamy i siekamy drobniej (u mnie już suszone były drobne), pozostawiamy wodę z grzybów, przyda się za chwilę. Grzyby i cebulę dodajemy do miejsca, wszystko podsmażamy jeszcze z 10 minut. Po tym czasie dodajemy łyżkę octu winnego i wodę z namaczania grzybów. Przyprawiamy solą i pieprzem. Całość gotujemy tyle czasu ile będziemy gotować makaron. 
Ugotowany makaron dodajemy do mięsa, mieszamy. W miarę potrzeby dodajemy odrobinę wody z gotowania makaronu. Podajemy ze startym parmezanem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeśli masz jakieś pytania, albo uwagi pisz śmiało!
Z góry dziękuję za odzew.