sobota, 19 października 2013

Leczo z chorizo.

Jesień w pełni, choć dzisiaj słyszałam, że nadchodzi kilkudniowe ocieplenie i ma być całkiem przyjemnie. Ale nie ma co się łudzić, to już ostatnie przebłyski ładnej pogody. Nadszedł czas na rozgrzewające dania, lecza, gulasze i ciepłe zupy. Tym razem u mnie leczo z chorizo prosto z Hiszpanii (Barcelony). Najlepiej nadaję się do niego chorizo picante, z dużą ilością papryki, dosyć ostre.




LECZO Z CHORIZO (Kwestia Smaku).

Składniki na dwie porcje:

100 g chorizo
2 papryki czerwone
1/3 puszki kukurydzy
puszka pomidorów krojonych
1 cebula
2 ząbki czosnku
czerwona papryki w proszku
pieprz cayenne
tymianek (najlepiej świeży)
sól, pieprz

Kiełbasę chorizo podsmażamy w garnku z grubym dnem, do wytopienia tłuszczu, odkładamy na talerz. Na pozostałym tłuszczu podsmażamy w pierwszej kolejności cebulę pokrojoną w kosteczkę i sprasowany czosnek. Wsypujemy paprykę słodką (1,5 łyżeczki) i odrobinę pieprzu cayenne. Mieszamy. Następnie dodajemy kukurydzę, paprykę i smażymy 5 minut mieszając od czasu do czasu. Dodajemy pomidory, przyprawiamy solą i pieprzem i zagotowujemy. Gotujemy do miękkości warzyw, na koniec wrzucamy kiełbaskę i posypujemy tymiankiem. Zjadamy z pieczywem. Smacznego!!!!

Leczo z chorizo.


Leczo z chorizo.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeśli masz jakieś pytania, albo uwagi pisz śmiało!
Z góry dziękuję za odzew.