piątek, 18 października 2013

Krupnik lekko zmodyfikowany.

Po sporej przerwie i nieobecności wracam tutaj z wielką potrzebą gotowania i pisania. Miałam tę przyjemność wyjechać na urlop do Portugalii. Piękny kraj, dobre jedzenie, świeże ryby... Najadłam się ich za wszystkie czasy! Przyjemnie jest wyjechać gdzieś, gdzie jest cieplej niż u nas w Polsce, trochę trudniej jest po powrocie przyzwyczaić się do panującej aury. Ten post miałam napisać przed urlopem, ale nie zdążyłam, chciałam zaprezentować przepis z cyklu "przedurlopowe sprzątanie lodówki". Ze sprzątania lodówki wyszedł krupnik, tudzież zupa krupnikowo- warzywna ;)



KRUPNIK LEKKO ZMODYFIKOWANY.


Składniki:

Tradycyjny krupnik:
1/2 szklanki kaszy mazurskiej (na 2 litry wody)
200-300 g mięsa wieprzowego (schab)
2 marchewki
2 pietruszki
1/3 selera
cebula
liść laurowy
1-2 ziarna ziela angielskiego
pieprz, sól, pietruszka

Dodatki, które wrzuciłam:
warzywa z mieszanki meksykańskiej (resztka)
zamrożony zielony groszek (z łupinkami)
śmietanka 30%

Obieramy warzywa, wrzucamy je do garnka z wodą, dorzucamy kaszę i mięso. Gotujemy zupę do czasu aż warzywa zmiękną, wtedy wyciągamy je, kroimy na drobne kawałki (oprócz cebuli), i wrzucamy do garnka. Z mięsem postępujemy tak samo. Doprawiamy wszystko solą i pieprzem, dorzucamy warzywa z mieszanki i zielony groszek i gotujemy do miękkości warzyw i kaszy. Na koniec wlewamy śmietankę i posypujemy świeżą natką pietruszki. Smacznego!

Krupnik lekko zmodyfikowany.

Krupnik lekko zmodyfikowany.

Krupnik lekko zmodyfikowany.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeśli masz jakieś pytania, albo uwagi pisz śmiało!
Z góry dziękuję za odzew.