środa, 10 kwietnia 2013

Soczysty i aromatyczny filet na kaszce kuskus.

Zapewne każdy z Was wrócił kiedyś z pracy, bardzo głodny i bardzo zmęczony, z dylematem 'zjeść, czy odpocząć?' U mnie najczęściej pada 'zjeść', ale wybieram wtedy łatwą i mało pracochłonną potrawę. Staram się jednak, żeby nie było to jakieś tam byle co. Ostatnio zaglądam wieczorami do kuchni Jamiego Oliver'a, tak tylko by podpatrzeć, zainspirować się. Pokazuje on, że można przygotować pożywne danie dla kilku osób, nie spędzając w kuchni całego popołudnia. Nie dowierzam tylko, że można to zrobić w kilkanaście minut ;) Rezultatem kilku obejrzanych odcinków jest mój dzisiejszy obiad. 


SOCZYSTY I AROMATYCZNY FILET NA KASZCE KUSKUS.

Składniki na 4 osoby:

kubek kaszy kuskus
mieszanka warzywna (wedle uznania)

4 filety z kurczaka
ziele angielskie sproszkowane
sól, pieprz
oregano
skórka z cytryny
oliwa z oliwek

sos tzatziki:
jogurt
2 ogórki zielone
2 ząbki czosnku

Filety z kurczaka lekko rozbijamy, doprawiamy z obu stron solą, pieprzem i zielem angielskim (tak by całe filety były nim obtoczone). Posypujemy oregano i skórką cytrynową. Smażymy z obu stron na oliwie tak, był zewnątrz były dobrze wysmażone, ale w środku soczyste.
Ogórki obieramy i trzemy na tarce o dużym oczku. Wyciskamy wodę z ogórków, wrzucamy do miski. Dodajemy jogurt i czosnek z praski. Dodałam odrobinę oregano. Solimy i pieprzymy.
Kubek kuskus zalewamy dwoma kubkami wrzątku, solimy i czekamy aż kasza wciągnie całą wodę. W tym czasie podsmażamy warzywa i później wrzucamy je do kaszy. Lubię kiedy są one lekko aldente.
Na kaszy układamy pokrojony filet  z kurczaka i w osobnej miseczce podajemy sos tzatziki. 








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeśli masz jakieś pytania, albo uwagi pisz śmiało!
Z góry dziękuję za odzew.