niedziela, 14 kwietnia 2013

Mięsno-pomidorowe ragoût z makaronem.

W gotowaniu uwielbiam to, że pozwala na nieograniczoną swobodę i dobór składników dania. Nawet jeśli korzystam z gotowych przepisów, nie boję się ich zmieniać. Robię to kiedy jakiś składnik dania mi nie pasuje, albo gdy akurat nie mogę któregoś z nich dostać. Czasem też zmieniam recepturę, gdy chcę "wyczyścić" lodówkę. Tym razem skorzystałam z przepisu Gordona Ramsay'a "Szef kuchni po godzinach" i trochę go zmodyfikowałam. Przypomina to trochę spaghetti bolońskie, ale dzięki dodanym ziołom smakuje zupełnie inaczej.


MIĘSNO-POMIDOROWE RAGOUT Z MAKARONEM.

Składniki:

3 łyżki oliwy z oliwek
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
mały por
1 pietruszka (korzeń)
listki gałązki tymianku
2 łyżki rozmarynu
500 g mięso mielone wieprzowowołowe
400 g posiekanych pomidorów z puszki
300ml bulionu
150 ml białego wytrawnego wina
400 g makaronu
bazylia i oregano
ser Gran Padano

Na patelni rozgrzewamy oliwę (łyżka), dodajemy pokrojoną cebulę i smażymy aż zmięknie. Następnie dodajemy sprasowany czosnek, pokrojoną pietruszkę, por i zioła. Smażymy do zrumienienia się warzyw. Wlewamy resztę oliwy na patelnię i mielone mięso, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na dużym ogniu chwilę, wlewamy wino i pozwalamy by odparowało. Zmniejszamy ogień, dodajemy pomidory oraz bulion. Kiedy płyn na patelni zacznie się gotować, zmniejszamy ogień do minimum, przykrywamy patelnię i gotujemy mieszając od czasu do czasu. Doprawiamy jeśli jest taka potrzeba. Podajemy z makaronem i świeżymi (ja dałam suszone) ziołami: bazylią i oregano. Podajemy ze startym serem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeśli masz jakieś pytania, albo uwagi pisz śmiało!
Z góry dziękuję za odzew.