poniedziałek, 1 kwietnia 2013

Pieczona kaczka z jabłkami.

W świąteczny lany poniedziałek pogoda taka, że człowiek tłumaczy ją sobie prima aprilisowym żartem. Niestety nie zapowiada się na szybkie przyjście prawdziwej wiosny. Ja już straciłam nadzieję... Żurki, serniki i jaja zjedzone, dziś na obiad zawitała kaczka z jabłkami. Do kaczki leniwe pierogi (przyznaję się: kupione, ale święta są więc już sobie to wybaczyłam) i żurawina. Kaczkę piekłam w brytfannie, większość czasu była ona zamknięta przykrywką. Mięso dzięki temu jest miękkie i delikatne, ale dobrze wypieczone. Polecam wszystkim miłośnikom kaczki. Z braku aparatu, zdjęcia z komórki.

  
PIECZONA KACZKA Z JABŁKAMI (podejrzana w Kwestii Smaku).

 Składniki:

1 kaczka ok. 2 kg
1 łyżka suszonego oregano
1 łyżka suszonego majeranku
sól i pieprz
2 łyżki oliwy z oliwek
2  jabłka
żurawina suszona

Kaczkę smarujemy oliwą z oliwek, nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i oregano. Jabłka kroimy na ćwiartki i usuwamy z nich gniazda nasienne, wkładamy do środka kaczki. Zaszywamy kaczkę nicią.
Piekarnik nagrzewamy do 230 stopni. W brytfannie (albo w naczyniu żaroodpornym) układamy kaczkę, brytfannę wstawiamy do nagrzanego piekarnika (na razie bez pokrywki)  i pieczemy przez pół godziny.  Po tym czasie zamykamy garnek pokrywką, zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy przez 2 godziny. Pół godziny przed końcem zdjęłam pokrywkę i pozwoliłam kaczce się zrumienić.
Podajemy z leniwymi pierogami, polanymi powstałym tłuszczem i żurawiną podduszoną w rondelku z odrobiną wody/ soku.




1 komentarz:

  1. Dobry przepis. Już kilka razy przygotowałem wg. niego kaczkę i zawsze wychodzi. Podaję ją z kluskami kładzionymi.

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz jakieś pytania, albo uwagi pisz śmiało!
Z góry dziękuję za odzew.