ŻUREK.
Składniki:
boczek surowy wędzony 400 g
kiełbasa biała (3 sztuki)
żur śląski 0,5 l
1,5 l wody
ziele angielskie
pieprz ziarnisty
2 liście laurowe
2 marchewki
pietruszka
cebula
2 ząbki czosnku
majeranek
śmietana 12-18%
jajka
Do 1,5 l wody wrzucamy boczek, obrane warzywa, czosnek, ziele angielskie, liście laurowe i ziarna pieprzu. Gotujemy wywar przez jakiś czas (ok. 1h), aż warzywa będą miękkie. Wyciągamy z garnka warzywa i boczek. Pietruszkę i marchewkę kroimy w plasterki, wrzucamy z powrotem do garnka, boczek kroimy w kosteczkę, podsmażamy go na patelni i dodajemy do wywaru. Wlewamy teraz żur, dodajemy też pokrojoną w plasterki i podsmażoną białą kiełbasę. Dodajemy majeranek, przyprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze chwilę, żeby kiełbasa oddała swój smak. Na koniec zabielamy zupę śmietaną. Podajemy z ugotowanym jajkiem.
Dołączam do akcji:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jeśli masz jakieś pytania, albo uwagi pisz śmiało!
Z góry dziękuję za odzew.