ORIENTALNY KURCZAK NA SAŁACIE.
Składniki: (na dwie porcje)
trzy udka kurczaka
mieszanka sałat (powinna przeważać pekińska)
czerwona papryka
300 g grzybów (najlepsze będą boczniaki ze względu na
kształt i smak)
duża cebula
kawałeczek imbiru
Marynata :
dwa ząbki czosnku
sos sojowy ( ok. 2 łyżek)
olej (ok. 2 łyżek)
pół cytryny (sok)
sól pieprz
Udka z kurczaka przekroić na pół
oddzielając nogę, posolić, popieprzyć, włożyć do miski i zalać marynatą wykonaną z sosu sojowego, oleju, soku z
cytryny i rozgniecionego czosnku. Dobrze wysmarowane marynatą włożyć do lodówki na godzinę.
Czerwoną paprykę umyć, oczyścić z pestek i pokroić w paski
centymetrowej szerokości. Grzyby tniemy również w podłużne paseczki, natomiast
cebule w dość grube pióra.
W wysmarowanej olejem brytfannie układamy warzywa według twardości , najpierw paprykę, na to grzyby i cebula, na sam wierzch rozkładamy sałatę. Na tak ułożone warstwy kładziemy kawałki mięsa, polewając połową pozostałej marynaty.
Wkładamy pod przykryciem (może być folia aluminiowa) do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 30 min z termoobiegiem. Po tym czasie odkrywamy naczynie, smarujemy resztą marynaty i dopiekamy bez pokrywki, aż skórka będzie chrupiąca.
W wysmarowanej olejem brytfannie układamy warzywa według twardości , najpierw paprykę, na to grzyby i cebula, na sam wierzch rozkładamy sałatę. Na tak ułożone warstwy kładziemy kawałki mięsa, polewając połową pozostałej marynaty.
Wkładamy pod przykryciem (może być folia aluminiowa) do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 30 min z termoobiegiem. Po tym czasie odkrywamy naczynie, smarujemy resztą marynaty i dopiekamy bez pokrywki, aż skórka będzie chrupiąca.
Podajemy z ryżem lub białym pieczywem, układając mięso na
warzywach.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jeśli masz jakieś pytania, albo uwagi pisz śmiało!
Z góry dziękuję za odzew.