Przygotowując ostatnio danie z dorady, zrobiłam ze szkieletu i łbów wywar rybny. Trzeba go zatem szybko wykorzystać. Kontynuując wątek kuchni azjatyckiej, zrobiłam pyszną zupę. Był to mój debiut w tym temacie. Jak już pisałam w poście o doradzie, wystarczy kupić kilka składników by móc wyczarować azjatyckie pyszności w swojej kuchni. Zróbcie taką zupę i przekonajcie się, że to wspaniały, lekki posiłek.
TAJSKA ZUPA Z KREWETKAMI.
1,5 l wywaru rybnego
1 łyżeczka utartego imbiru
2 łyżki jasnego sosu sojowego
2 łyżki sosu ostrygowego
1-2 łyżeczki przyprawa pięciu smaków (indywidualnie rozpatrywać)
125 g grzybów mun (ja dodałam boczniaki, świetnie zastępują mun)
wedle uznania trochę warzyw: marchewka, por, papryka, kiełki bambusa, papryczka chili- pokrojone w paski, krążki
250 g krewetek koktajlowych (najlepsza wielkość do zupy)
1 łyżka ziaren sezamu
makaron ryżowy (ilość wedle uznania)
Podgrzewamy w garnku wywar rybny, gdy zacznie się gotować dodajemy imbir, sosy sojowy i ostrygowy oraz przyprawę pięciu smaków. W tym czasie krewetki podsmażamy chwilę na patelni i wrzucamy do garnka. Boczniaki kroimy w paseczki i również podsmażamy, aż będą miękkie, następnie dodajemy do garnka z zupą. Teraz czas na warzywa, gotujemy i po chwili dorzucamy makaron. Gotujemy 3-4 minuty, przyprawiamy solą, pieprzem. Zupę podajemy posypaną sezamem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jeśli masz jakieś pytania, albo uwagi pisz śmiało!
Z góry dziękuję za odzew.