Wiosna zbliża się do nas bardzo, ale to bardzo powoli. Pogoda za oknem nie rozpieszcza.
Jest szaro, buro i ponuro. W domu na szczęście w wazonie są kwiaty. Przydałoby się trochę koloru na talerzu, żeby pomógł nam dotrwać do wiosny i zapomnieć o zimie. Ta zupa kusi pięknym, głębokim kolorem. Jest dużo bardziej pożywna i słodsza od zwykłego barszczu. Bardzo lubię kremowe zupy, z buraków zagościła u mnie w kuchni po raz pierwszy i już wiem, że nie ostatni. Jestem pewna, że Wam też się spodoba. Popatrzcie na te kolory!
ZUPA KREM Z BURAKÓW.
Składniki:
800 g buraków
1 litr bulionu drobiowego
3 łyżki masła
2 cebule
2 ząbki czosnku
2 jabłka
łyżka octu winnego
szczypiorek (albo inna zielenina do przybrania)
śmietana 18%
sól i pieprz
2 cebule
2 ząbki czosnku
2 jabłka
łyżka octu winnego
szczypiorek (albo inna zielenina do przybrania)
śmietana 18%
sól i pieprz
W garnku podsmażamy na maśle pokrojoną drobno cebulę i czosnek. Gdy cebula się zacznie rumienić, dodajemy pokrojone w plastry jabłka i buraki. Podsmażamy to wszystko 5 minut. Następnie wlewamy bulion oraz ocet, doprawiamy solą i pieprzem. Zagotowujemy i gotujemy pod przykryciem około 30 minut.
Na koniec wszystko miksujemy. Podajemy z kleksem śmietany i zieleniną.
Smacznego i na zdrowie!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jeśli masz jakieś pytania, albo uwagi pisz śmiało!
Z góry dziękuję za odzew.