niedziela, 31 stycznia 2016

Brownie z burakami.

Warzywa w ciastach? Tak! Powodują, że ciasta są pyszne i wilgotne, a do tego zdrowsze. Pierwsze ciasto z warzywem zrobiłam z marchewką, drugie takie samo z zamianą marchewki na dynię. W kawiarni, w której pracowałam panowie bardzo się krzywili przed degustacją, po spróbowaniu były "achy i ochy". Dziś pora na buraka, w czekoladzie ginie całkowicie, jest trudno wypatrzeć go w strukturze ciasta. Jeśli więc nie chcecie zdradzać składników ciasta, nie musicie, nikt się nie dopatrzy, a zje z apetytem. 





BROWNIE Z BURAKAMI.

Składniki na blachę 23x23 cm:

50 g masła
250 g gorzkiej czekolady
200 g drobnego cukru do wypieków
3 duże jajka
150 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
250 g ugotowanych buraków i drobno startych

Masło i czekoladę rozpuszczamy w rondelku, odstawiamy. W misce ubijamy jajka i cukier, dodajemy czekoladę (może być ciepła) mieszamy mikserem do połączenia. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, miksujemy na małych obrotach. Na koniec dodajemy starte buraczki, mieszamy. Gotowe ciasto przekładamy na wyłożoną papierem i wysmarowaną masłem blachę. 
Pieczemy w 170 stopniach 20-25 minut. Wyjmujemy i studzimy na kratce. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeśli masz jakieś pytania, albo uwagi pisz śmiało!
Z góry dziękuję za odzew.