sobota, 23 stycznia 2016

Roladki z indyka z chorizo i szpinakiem.

Kupiłam filet z indyka sama jeszcze nie wiedząc co z niego przygotuję. No i dowiaduję się, że Luby filetu z indyka nie lubi, bo bez smaku, bo suchy. Obiecałam, że przygotuję indyka tak, że na pewno będzie mu smakowało. Postanowiłam zrobić roladki z tym co akurat jest w domu, kawałkiem chorizo, odrobiną wcześniej zamrożonego szpinaku. To był strzał w dziesiątkę, roladka była soczysta i aromatyczna.

Roladki z indyka z chorizo i szpinakiem.
Roladki z indyka z chorizo i szpinakiem.



ROLADKI Z INDYKA Z CHORIZO I SZPINAKIEM.

Składniki na 2 osoby:

2 filety z indyka (400 g)
50 g szynki typu pancetta
chorizo (kawałek ok. 10 cm) 
garść orzechów nerkowca
4 czubate łyżki szpinaku posmażonego wcześniej z czosnkiem (zamrożone na taką okazję jak ta)
sól, pieprz
olej do smażenia

Filety myjemy, suszymy i rozkrawamy tak by miały one jak największą powierzchnie. Każdy tłuczemy delikatnie tłuczkiem, wnętrze doprawiamy solą i pieprzem. Chorizo kroimy w plastry, miksujemy blenderem (nożyki S) razem z orzechami i oliwą. W ten sposób powstanie pasta, którą smarujemy mięso zostawiając margines z jednej strony. Na tę pastę dodajemy warstwę szpinaku i zwijamy roladki, spinając wykałaczkami, żeby nam się nie rozwinęły. Wierzch każdej roladki owijamy szynką. Tak przygotowane roladki obsmażamy z każdej strony na odrobinie oleju, 2 minuty z każdej strony. Następnie pieczemy 20-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Roladki z indyka z chorizo i szpinakiem.


2 komentarze:

Jeśli masz jakieś pytania, albo uwagi pisz śmiało!
Z góry dziękuję za odzew.