czwartek, 14 stycznia 2016

Risotto z krewetkami.

Krewetki uwielbiam, jem je dopiero od kilku lat, ale z roku na rok smakują mi bardziej. Pomysł na risotto z krewetkami był strzałem w dziesiątkę, zjadaliśmy je na obiad z zachwytem! Podstawą risotto jest dobry bulion, w tym przypadku był to wywar z gotowania krewetek. Użyłam krewetek mrożonych, jak macie dostęp do świeżych, wybierajcie świeże. Na blogu znajdziecie także przepisy na risotto z brokułami i kurkami.

Risotto z krewetkami.


Risotto z krewetkami.



RISOTTO Z KREWETKAMI.

Składniki na 4 osoby:

250 g krewetek
150 g ryżu Carnaroli lub Arborio  
1 cebula  
1 szklanka białego wytrawnego 
wina 25 g Parmezanu
50 g masła
sól

 Krewetki rozmrażamy jeśli są mrożone, w garnku zagotowujemy wodę (pół litra) i pół szklanki wina. Następnie dodajemy krewetki i gotujemy 2-3 minuty od momentu gdy woda ponownie się zagotuje. Odcedzamy krewetki, wywar zostawiamy, gdy krewetki ostygną obieramy ze skorupek. 
Na patelni roztapiamy połowę masła, dodajemy drobno posiekaną cebulę i dusimy przez 3 minuty na wolnym ogniu. Dodajemy suchy ryż i nie mieszając go zbytnio, odczekujemy minutę. Następnie dolewamy wino, pozwalamy mu odparować. Teraz wlewamy stopniowo łyżką wywar z krewetek. Trzeba pilnować, żeby ryż nie był suchy i zawsze był przykryty wywarem, który sukcesywnie dolewamy. Jednak nie może być wywaru zbyt dużo. Ryż gotuje się około 18 minut, po tym czasie rosół powinien się zredukować. Ryż solimy i przechodzimy do procesu zwanego "mantecatura", dodajemy masło i starty Parmezan, mieszamy wszystko. Następnie wrzucamy krewetki, zostawiamy patelnię na ogniu jeszcze chwilę, by się podgrzały. Smacznego!


2 komentarze:

Jeśli masz jakieś pytania, albo uwagi pisz śmiało!
Z góry dziękuję za odzew.