czwartek, 28 stycznia 2016

Zupa z soczewicy z makrelą i szpinakiem.

Jeśli tak jak ja lubicie soczewicę, koniecznie zróbcie  na obiad tę zupę. Przepis na nią znalazłam w gazetce wydanej przez jedną z sieci marketów spożywczych w Holandii. Zaintrygowało mnie połączenie smaków soczewicy, makreli i szpinaku. Gotowa zupa nie ma najpiękniejszego koloru, ale jej smak rekompensuje wszystko!
Zupa z soczewicy z makrelą i szpinakiem.


Zupa z soczewicy z makrelą i szpinakiem.



ZUPA Z SOCZEWICY Z MAKRELĄ I SZPINAKIEM.

Składniki na 2 osoby:

200 g zielonej soczewicy
1 duża cebula 
100 g marchewek
1 por
100 g świeżego szpinaku 
100 g wędzonej makreli (temperatura pokojowa)
sól, pieprz
1 łyżka sosu worcester

Soczewicę namaczamy w 1 litrze wody 4 godziny wcześniej, po tym czasie wstawiamy garnek z soczewicą na gaz. Dodajemy drobno pokrojoną cebulę, marchewkę oraz por. Gotujemy około godziny pod przykryciem, na małym ogniu, następnie blenderem miksujemy wszystko do uzyskania kremu. Do kremu wrzucamy poszatkowany szpinak i gotujemy jeszcze przez chwilę, doprawiamy solą, pieprzem i sosem worcester. Zupę podajemy dodając makrelę, można ozdobić listkiem szpinaku. Smacznego!

Zupa z soczewicy z makrelą i szpinakiem.



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeśli masz jakieś pytania, albo uwagi pisz śmiało!
Z góry dziękuję za odzew.