Jeśli tak jak ja lubicie soczewicę, koniecznie zróbcie na obiad tę zupę. Przepis na nią znalazłam w gazetce wydanej przez jedną z sieci marketów spożywczych w Holandii. Zaintrygowało mnie połączenie smaków soczewicy, makreli i szpinaku. Gotowa zupa nie ma najpiękniejszego koloru, ale jej smak rekompensuje wszystko!
ZUPA Z SOCZEWICY Z MAKRELĄ I SZPINAKIEM.
Składniki na 2 osoby:
200 g zielonej soczewicy
1 duża cebula
100 g marchewek
1 por
100 g świeżego szpinaku
100 g wędzonej makreli (temperatura pokojowa)
sól, pieprz
1 łyżka sosu worcester
Soczewicę namaczamy w 1 litrze wody 4 godziny wcześniej, po tym czasie wstawiamy garnek z soczewicą na gaz. Dodajemy drobno pokrojoną cebulę, marchewkę oraz por. Gotujemy około godziny pod przykryciem, na małym ogniu, następnie blenderem miksujemy wszystko do uzyskania kremu. Do kremu wrzucamy poszatkowany szpinak i gotujemy jeszcze przez chwilę, doprawiamy solą, pieprzem i sosem worcester. Zupę podajemy dodając makrelę, można ozdobić listkiem szpinaku. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jeśli masz jakieś pytania, albo uwagi pisz śmiało!
Z góry dziękuję za odzew.