Chodziło za mną coś słodkiego, rozejrzałam się po szafkach i lodówce, zlokalizowałam produkty i tak powstał pomysł na ten torcik. Na herbatnikach, z kajmakiem, bitą śmietaną i czekoladą. Łatwy w wykonaniu, bez pieczenia i słodki- tego mi było trzeba.
TORCIK BEZ PIECZENIA.
Składniki na blachę średnicy 18cm:
300 g herbatników
1/3 puszki kajmaku
1 opakowanie budyniu waniliowego
1 szklanka mleka
75 g miękkiego masła
250 ml śmietany kremówki 35%
1 łyżka cukru pudru
3 listki żelatyny
wiórki czekoladowe do posypania
Gotujemy budyń według przepisu na opakowaniu, odstawiamy do wystudzenia. Blachę wykładamy papierem, układamy pierwszą warstwę herbatników, smarujemy kajmakiem, następnie układamy drugą warstwę herbatników. Gdy budyń wystygnie miksujemy go z miękkim masłem, najpierw miksujemy masło i dodając po łyżce budyń łączymy składniki. Tak powstałą masę wykładamy na ciasteczkowy spód, na budyń układamy herbatniki. Blachę wstawiamy do lodówki.
Żelatynę moczymy w wodzie 5 minut, w tym czasie ubijamy śmietanę z cukrem pudrem. Namoczone listki żelatyny wyciągamy z wody, wkładamy do rondelka i podgrzewamy dolewając łyżkę wody. Ciepłą żelatynę dodajemy do bitej śmietany, miksujemy chwilę. Śmietanę wykładamy na blachę, posypujemy wiórkami czekoladowymi. Chłodzimy ok. 2 godziny.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jeśli masz jakieś pytania, albo uwagi pisz śmiało!
Z góry dziękuję za odzew.