Dziś zacznę od apelu. Nie kupujcie gotowej mieszanki przypraw do pierników. Jestem pewna, że jak raz zrobicie, swoją domową mieszankę, to już zawsze będziecie ją robić. Właśnie dzisiaj wyciągnęłam słoik z przyprawą robioną rok temu, po otwarciu czuć cudowny, intensywnie korzenny zapach! Przyprawy z torebki tak nie pachną i niestety nie mamy pewności co dokładnie w nich się znajduje.
Składniki:
50 g cynamonu
20 g suszonego imbiru
10 g gożdzików
5 g ziaren kardamonu
10 g gałki muszkatołowej
5 g ziela angielskiego
5 g czerwonego pieprzu
2-3 gwiazdki anyżu
Składniki mielimy w młynku, przyprawę przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoiku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jeśli masz jakieś pytania, albo uwagi pisz śmiało!
Z góry dziękuję za odzew.