wtorek, 14 lutego 2017

Pasztet z soczewicy.

Lubię piec wegetariańskie pasztety, częstować tych, którzy bez mięsa nie potrafią żyć, oczywiście nie zdradzając składników przed konsumpcją. Najczęściej jest szok i niedowierzanie: "jak to bez mięsa?". Bezmięsne pasztety najczęściej robię z roślin strączkowych, można użyć korzeniowych. Dodatkiem jest też zawsze kasza, w tym przypadku jaglana, która świetnie łączy, skleja wszystkie składniki. Spróbujcie upiec taki pasztet, na pewno będzie Wam smakował.

Pasztet z soczewicy.


Składniki: 
źródło Jadłonomia

200 g zielonej soczewicy (ugotowanej)
100 g kaszy jaglanej (ugotowanej)
1 cebula
1 ząbek czosnku
100 ml oleju + 2 łyżki
2 łyżki sosu sojowego
2 ogórki kiszone

3 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
1 łyżeczka suszonego koperku
1 łyżeczka majeranku
1/2 łyżeczki lubczyku
sól, pieprz

Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, liść laurowy, ziele angielskie i podsmażamy do zeszklenia cebuli. Dodajemy czosnek i podsmażamy chwilę, następnie usuwamy ziele i liście laurowe. Do miski wrzucamy ugotowaną kaszę i soczewicę, dodajemy podsmażoną cebulę, 100 ml oleju, sos sojowy i wszystkie przyprawy. Miksujemy blenderem do uzyskania gładkiej masy, przyprawiamy solą i pieprzem. Na koniec wrzucamy pokrojone bardzo drobno ogórki. 
Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy masę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 45 minut. Studzimy w keksówce przez noc.
Teraz brakuje nam tylko pajda świeżego pieczywa i możemy się zajadać. Smacznego!





6 komentarzy:

  1. Roślinne pasztety są najlepsze! Pyszności ;)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. jadłam kilka razy pasztet z soczewicy i był przepyszny, chyba pora spróbować zrobić samemu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie! To nie jest trudne, a robiąc samemu mamy kontrolę nad tym co "siedzi" w pasztecie... ;)

      Usuń

Jeśli masz jakieś pytania, albo uwagi pisz śmiało!
Z góry dziękuję za odzew.