Uwielbiam risotto o czym możecie się przekonać sprawdzając ile przepisów na risotto umieściłam do tej pory na blogu. Całkiem sporo! Dzisiaj mam dla Was wersję bezmięsną, z grzybami. Kupiłam mieszankę grzybów, w której były brązowe pieczarki, shitake i inne grzyby. W sezonie na grzyby leśne użyjcie świeżych, możecie z powodzeniem użyć suszonych, wcześniej je podgotowując.
Składniki na 2 osoby:
150 g grzybów
0,5 szklanki mrożonego zielonego groszku
40 g masła
łyżka oliwy z oliwek
1 cebula
150 g ryżu Arborio
0,5 szklanki białego wytrawnego wina
ok. 0,7 l bulionu sól
30 g Parmezanu
koperek do posypania
Na oliwie z oliwek podsmażamy delikatnie grzyby, te większe kroimy w plastry, małe wrzucamy w całości. Na patelni roztapiamy połowę masła, dodajemy drobno posiekaną cebulę i dusimy przez 3 minuty na wolnym ogniu. Dodajemy suchy ryż i nie mieszając go zbytnio, odczekujemy minutę. Następnie dolewamy wino, pozwalamy mu odparować. Teraz wlewamy łyżką do zupy bulion, stopniowo. Trzeba pilnować, żeby ryż nie był suchy i zawsze był przykryty rosołem, który sukcesywnie dolewamy. Jednak nie może być rosołu zbyt dużo. Ryż gotuje się około 18 minut, po tym czasie rosół powinien się zredukować. Pod koniec dodajemy groszek. Ryż solimy (ja dodaję też pieprz) i przechodzimy do procesu zwanego "mantecatura", dodajemy masło i starty Parmezan, mieszamy wszystko. Następnie wrzucamy grzyby. Zostawiamy patelnię na ogniu jeszcze chwilę, posypujemy koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jeśli masz jakieś pytania, albo uwagi pisz śmiało!
Z góry dziękuję za odzew.