piątek, 6 stycznia 2017

Ziemniaki hasselback.

Przepis na szwedzkie ziemniaki hasselback jest banalnie prosty, trzeba tylko zgrabnie władać nożem i umiejętnie je ponacinać. Jest na to bardzo dobry patent z użyciem łyżki. Potem tylko sól, pieprz, zioła i do piekarnika! Polecam wszystkim!

Ziemniaki hasselback.


Ziemniaki hasselback.


Składniki:

8 ziemniaków
4 łyżki oliwy lub np. oleju kokosowego
4 łyżeczki tymianku lub innych ulubionych ziół
sól, pieprz

Ziemniaki myjemy, suszymy, kładziemy ziemniaka na łyżce i ostrym nożem robimy nacięcia co 2-3 mm. Dzięki łyżce, nóż zatrzyma się w odpowiednim miejscu i nie przetnie ziemniaka całkowicie. Nacinamy wszystkie ziemniaki, przekładamy na blachę pokrytą papierem, polewamy połową oliwy, posypujemy ziołami, solą i pieprzem. Wstawiamy do piekarnika na 210 stopni i pieczemy 30 minut, po tym czasie polewamy ziemniaki resztą oliwy i przyprawiamy solą i pieprzem. Pieczemy kolejne 20 minut. Podajemy na gorąco.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeśli masz jakieś pytania, albo uwagi pisz śmiało!
Z góry dziękuję za odzew.