wtorek, 3 stycznia 2017

Bûche de no­ël blan­che.

Bûche de no­ël to tradycyjne ciasto spożywane w czasie świąt Bożego Narodzenia we Francji i innych krajach, ma ono kształt polana drewna. Był to wigilijny zwyczaj przynoszenia do domu dużego polana, które paliło się następnie przez wiele godzin w kominku w wieczór świąteczny. Obecnie bûche de noël robi się przy użyciu ciasta biszkoptowego i  kremu, które tworzą roladę. Bûche de no­ël blan­che, którą przygotowałam na święta to delikatny biszkopt na białkach z wiórkami kokosowymi wypełniony kremem z serka mascarpone i jabłkami.
Bûche de no­ël blan­che.
Bûche de no­ël blan­che.


Składniki:

60 g cukru
1 jabłko słodko kwaśne
75 g cukru pudru + 2 łyżki do wypełnienia
75 g mąki
100 g wiórków kokosowych (pozostawiamy 2 łyżki do posypania na wierzchu)
6 jajek
250 g serka mascarpone 
125 g kwaśnej śmietany (crème fraîche)
1 cytryna
 
W misce mieszamy cukier puder , mąkę, wiórki kokosowe i szczyptę soli. Rozdzielamy jajka, będziemy używać tylko białek. Ubijamy białka z cukrem w drugiej misce, następnie dodajemy je do mąki i delikatnie mieszamy łyżką. Powstałe ciasto wykładamy na pokrytą papierem do pieczenia blaszce (40 x 30 cm) i pieczemy 15 minut w 175 stopniach. Wyciągamy z piekarnika, studzimy.
Ścieramy skórkę z cytryny i wyciskamy z niej sok. Obieramy jabłko, kroimy w drobną kostkę i spryskujemy sokiem z cytryny. Mascarpone ucieramy z dwoma łyżkami cukru pudru, śmietaną i skórką z cytryny. Odkładamy dwie łyżki kremu na później, a do pozostałej części dodajemy pokrojone jabłka. Możemy dodać soku z cytryny, według uznania.  
Smarujemy biszkopt masą i zwijamy roladę, możemy pomóc sobie ręcznikiem kuchennym. Gotową roladę smarujemy pozostawionym serkiem mascarpone i posypujemy mieszanką (2 łyżki cukru pudru i 2 łyżki wiórków kokosowych). Roladę wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny. 

Bûche de no­ël blan­che.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeśli masz jakieś pytania, albo uwagi pisz śmiało!
Z góry dziękuję za odzew.