Nie znam nikogo kto nie lubi pizzy, sama bardzo lubię i wiem, że nigdy mi się nie znudzi. A to wszystko dzięki temu, że można ją robić na milion sposobów, zmieniając farsz, albo kombinując ze składnikami spodu. I właśnie moja pizza będzie miała trochę inny niż standardowy spód, a to za sprawą dodatku kalafiora do ciasta. Spróbujcie tej wersji, jest naprawdę pyszna.
Składniki:
Ciasto:
150 g mąki pszennej
100 g różyczek kalafiora
150 ml ciepłej wody
25 g świeżych drożdży
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
1 łyżka oliwy
Sos pomidorowy:
400 g passaty pomidorowej
1 łyżka oliwy
2 ząbki czosnku
1/3 łyżeczki soli
szczypta cukru
świeżo mielony pieprz
Dodatki: (ilość wedle uznania)
cukinia
pieczarki
pomidorki koktajlowe
oregano
starty żółty ser
Kulkę ciasta spłaszczamy formując na wymaganą grubość. Smarujemy sosem pomidorowym (poniżej sposób wykonania), wykładamy ser oraz dodatki. Odstawiamy na 10 minut by ciasto podrosło, wykładamy na posmarowaną oliwą blachę i pieczemy w piekarniku nagrzanym (220-240 st) piekarniku ok 10-15 minut.
W garnku rozgrzewamy łyżkę oliwy, podsmażamy starty czosnek. Dodajemy passatę pomidorową, cukier, sól i świeżo mielony pieprz. Zagotowujemy i gotujemy ok. 10 minut mieszając co jakiś czas.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jeśli masz jakieś pytania, albo uwagi pisz śmiało!
Z góry dziękuję za odzew.