sobota, 21 stycznia 2017

Pizza o kalafiorowym spodzie z cukinią i pieczarkami.

Nie znam nikogo kto nie lubi pizzy, sama bardzo lubię i wiem, że nigdy mi się nie znudzi. A to wszystko dzięki temu, że można ją robić na milion sposobów, zmieniając farsz, albo kombinując ze składnikami spodu. I właśnie moja pizza będzie miała trochę inny niż standardowy spód, a to za sprawą dodatku kalafiora do ciasta. Spróbujcie tej wersji, jest naprawdę pyszna.

Pizza o kalafiorowym spodzie z cukinią i pieczarkami.
Pizza o kalafiorowym spodzie z cukinią i pieczarkami.


Składniki:

Ciasto:
150 g mąki pszennej
100 g różyczek kalafiora 
150 ml ciepłej wody
25 g świeżych drożdży
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
1 łyżka oliwy

Sos pomidorowy:
400 g passaty pomidorowej 
1 łyżka oliwy
2 ząbki czosnku
1/3 łyżeczki soli
szczypta cukru
świeżo mielony pieprz

Dodatki: (ilość wedle uznania)
cukinia
pieczarki
pomidorki koktajlowe
oregano
starty żółty ser

Różyczki kalafiora rozdrabniamy bardzo drobno (malakserem). Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodajemy 2 łyżki mąki, cukier, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy kalafior, sól i wlewamy wyrośnięte drożdże. Mieszamy delikatnie do połączenia składników, na koniec dodajemy oliwę. Ciasto wykładamy na blat oprószony mąką, wyrabiamy ciasto by było elastyczne. Wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. godzinę. Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na blat, dzielimy na 2 części, formujemy z nich kule i odkładamy na kilka minut pod przykryciem.
Kulkę ciasta spłaszczamy formując na wymaganą grubość. Smarujemy sosem pomidorowym (poniżej sposób wykonania), wykładamy ser oraz dodatki. Odstawiamy na 10 minut by ciasto podrosło, wykładamy na posmarowaną oliwą blachę i pieczemy w piekarniku nagrzanym (220-240 st) piekarniku ok 10-15 minut.

W garnku rozgrzewamy łyżkę oliwy, podsmażamy starty czosnek. Dodajemy passatę pomidorową, cukier, sól i świeżo mielony pieprz. Zagotowujemy i gotujemy ok. 10 minut mieszając co jakiś czas.

Pizza o kalafiorowym spodzie z cukinią i pieczarkami.





Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Jeśli masz jakieś pytania, albo uwagi pisz śmiało!
Z góry dziękuję za odzew.