środa, 22 lutego 2017

Pączki.

Jutro Tłusty Czwartek, dzień w którym możemy bezkarnie (bo przecież taka tradycja) objadać się pączkami, faworkami i wszystkim co tłuste ;) Moja babcia smażyła pączki, były zawsze dobrze wysmażone, okrąglutkie, z powidłami w środku. Pyszne. Moja mama pączków nie robiła, ja postanowiłam kontynuować babciną tradycję. Doświadczenia w smażeniu pączków nie mam, ale mam w jedzeniu i wiem jak powinien smakować dobry pączek. A takie własnoręcznie robione pączki są najlepsze. Zachęcam do produkcji własnych pączków, to wcale nie jest takie trudne. 

polish donuts
Donuts.



Składniki na ok 10-15 mniejszych pączków:

300 g mąki pszennej + do podsypywania
1 duże jajko
50 g roztopionego masła
30 g cukru 
1 opakowanie cukru wanilinowego  
1/4 łyżeczki soli
125 ml letniego mleka
5 g drożdży suchych
olej do smażenia
konfitura do nadziewania
cukier puder do posypania

Mąkę przesiewamy, dodajemy drożdże i pozostałe składniki, wyrabiamy. Na koniec dodajemy rozpuszczone i schłodzone masło. Wyrabiamy kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i miękkie. Formujemy kulę, posypujemy mąką i odstawiamy, przykryte ściereczką, w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny. Ciasto musi podwoić objętość.

Ciasto wykładamy na posypany mąką blat, wałkujemy na grubość 1,5 cm i wycinamy szklanką albo foremką pączki. Odkładamy je blachę oprószoną mąką, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w cieple do podwojenia objętości (około 20 - 25 minut).

Pączki smażymy w oleju rozgrzanym do temperatury 170-175ºC, po ok. 2 min z każdej strony. Wyciągamy łyżką cedzakową na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Jeszcze ciepłe nadziewamy, gdy ostygną posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!

donuts
 


1 komentarz:

  1. Sama nie przepadam za pączkami, ale smażę je dla rodziny. Zgadzam się, że to nic skomplikowanego i kto raz spróbuje, ten szybko załapie jak powinien wyglądać pączek doskonały : ) Kupne to nic dobrego – są skąpane w tłuszczu i równie kalorycznych dodatkach. Najlepsze są te najprostsze, z konfiturą różaną i posypane lekkich cukrem pudrem. Twoje wyglądają idealnie, ale najsmaczniejsze są fotki : )

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz jakieś pytania, albo uwagi pisz śmiało!
Z góry dziękuję za odzew.