piątek, 14 marca 2014

Saltimbocca z kurczaka.

Saltimbocca to popularne danie we Włoszech, przyrządzane jest oryginalnie z cielęciny, do której trzeba dodać szynkę oraz szałwię, zalać winem i gotowe ;) Musicie koniecznie spróbować przygotować je w domu, a przekonacie się jak niezwykle smaczna i aromatyczna jest saltimbocca. Do tego bardzo szybkie do przygotowania danie. Czego chcieć więcej?! Zmodyfikowałam trochę przepis dając kurczaka zamiast cielęciny.

Saltimbocca z kurczaka.


Saltimbocca z kurczaka.


SALTIMBOCCA Z KURCZAKA.

Składniki (dla jednej osoby):

1 pojedyncza pierś z kurczaka
2-3 plastry szynki szwarcwaldzkiej (parmeńska)
kilka liści szałwii
2 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz
1/4 szklanki białego wina (opcjonalnie)
łyżka soku z cytryny (opcjonalnie)
sałata

Gdy nie używamy wina (w moim przypadku) do sałaty przygotowujemy sos winegret: 
3 łyżki oliwy z oliwek
łyżka soku z cytryny
łyżeczka musztardy
łyżeczka miodu

Pierś z kurczaka kroimy w poprzek na mniejsze kawałki, każdy z obu stron przyprawiamy solą i pieprzem. Na każdy kawałek, z jednej strony, kładziemy listek (lub dwa) szałwii oraz plaster szynki. Możemy spiąć wszystko razem wykałaczką, będzie się nam wygodniej smażyło. Rozgrzewamy oliwę z oliwek na patelni i smażymy kurczaka z obu stron po 3-5 minut. Jeśli posiadamy wino, wlewamy wino i sok z cytryny i dusimy chwilę, aż się zredukuje alkohol. Powstanie nam aromatyczny sos, którym polewamy lekko sałatę i na niej układamy kawałki mięsa. Resztą sosu polewamy mięso. Ja użyłam sosu winegret, mieszając wszystkie jego składniki.
Smacznego!
Saltimbocca z kurczaka.


Saltimbocca z kurczaka.

Saltimbocca z kurczaka.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeśli masz jakieś pytania, albo uwagi pisz śmiało!
Z góry dziękuję za odzew.