Sezon na bób już się kończy, o ile się nie skończył- nie wiem, dawno nie odwiedziłam pobliskiego targu. Przypomniałam sobie na szczęście w ostatnim momencie o zdjęciach z bobem, które wykonałam przy okazji przygotowywania duszonego bobu z kurkami. Dziś Wam przedstawiam to danie, może jeszcze zdążycie przygotować je w tym roku.
BÓB DUSZONY Z KURKAMI I POLĘDWICZKĄ.
Składniki dla 2 osób:
200 g bobu
150 g kurek
kawałek polędwiczki
cebula (mała)
ząbek czosnku
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy
4 łyżki śmietany 18%
1-2 gałązki tymianku (świeżego)
kilka gałązek mięty
sól, pieprz
Bób gotujemy na półtwardo w osolonej wodzie, obieramy z łupinek. Przekładamy do miski. Kurki oczyszczamy, te większe kroimy, podsmażamy je na maśle z tymiankiem. Na koniec dodajemy śmietanę i dusimy 2-3 minuty. Przyprawiamy solą i pieprzem i dodajemy do bobu.
Na oliwie podsmażamy drobno posiekaną cebulę oraz czosnek, wrzucamy je do miski z bobem i kurkami. Na tej samej patelni smażymy pokrojone w plastry polędwiczki, 1-2 minuty z każdej strony. Następnie przekładamy wszystko co mamy w misce na patelnię i dusimy chwilę. Posypujemy wszystko posiekaną miętą. Podajemy na przykład z chlebem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jeśli masz jakieś pytania, albo uwagi pisz śmiało!
Z góry dziękuję za odzew.