czwartek, 1 września 2016

Tagliatelle z bakłażanem i pomidorami.

No i mamy wrzesień! Czas tak pędzi, dopiero był czerwiec i wyjeżdżałam na letni urlop. A Wy już odpoczywaliście na wakacjach, czy urlopy jeszcze przed Wami?
Przepis na to danie jest bardzo prosty i szybki, idealny gdy nie mamy dużo czasu i chęci na siedzenie w kuchni. Pogoda za oknem jeszcze sprzyja spędzaniu czasu poza domem, trzeba z tego korzystać. Cieszcie się piękną aurą i przygotowujcie sobie taki makaron jak ja dzisiaj!

Tagliatelle z bakłażanem i pomidorami.

Tagliatelle z bakłażanem i pomidorami.


Składniki dla 2 osób:

1 bakłażan
2 ząbki czosnku
1 puszka pomidorów (kostka)
1 łyżka oliwy z oliwek
bazylia (świeża lub suszona)
sól, pieprz
150 g makaronu tagliatelle (użyłam MALMA)
20 g sera Grana Padano (może być Parmezan)
1 kostka bulionowa warzywna

Zagotowujemy 1 litr wody, wrzucamy kostkę bulionową. Bakłażana myjemy, odkrawamy końcówki i kroimy go na kawałki (ok. 3cm). Wrzucamy go do gotującego się bulionu, gotujemy 8 minut. Po tym czasie odcedzamy i pozostawiamy bakłażana na sicie tak by odsączyć z niego wodę.
Na patelni podgrzewamy oliwę, wyciskamy czosnek i podsmażamy go chwilę, następnie dodajemy bakłażan i podsmażamy go 5 minut. Dalej dodajemy pomidory z puszki, doprawiamy solą i pieprzem, dusimy 15-20 minut, do miękkości bakłażana. Na koniec przyprawiamy bazylią. 
W czasie gdy sos się dusi na patelni, gotujemy makaron w osolonej wodzie według zaleceń na opakowaniu. Ugotowany makaron, jeszcze gorący, posypujemy startym serem, mieszamy. Na koniec dodajemy gotowy sos i posypujemy resztą sera. Smacznego!

Tagliatelle z bakłażanem i pomidorami.

6 komentarzy:

  1. Szybko i smacznie, lubię takie obiadki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie makarony. Suszone pomidory pychota !

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajny przepis, pysznie to wygląda :-)
    Zapraszam do mnie :-)
    http://www.mecooks.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja to zdjęcie bym zjadł:D:D Świetne kolory! Ja teraz gotuję z www.kcalmar.com. Polecam Ci ich aplikację, może Cię zainspiruję:)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz jakieś pytania, albo uwagi pisz śmiało!
Z góry dziękuję za odzew.