poniedziałek, 28 listopada 2016

Grillowany kurczak, z limonką, papryczką chili i miętą.

Już za chwilę rozpocznie się gorący czas przygotowań do Bożego Narodzenia, na blogach kulinarnych będą pojawiać się przede wszystkim przepisy na świąteczne dania i wypieki. Nim to się stanie mam dla Was przepis na pysznego, grillowanego kurczaka w aromatycznych ziołach.

Grillowany kurczak, z limonką, papryczką chili i miętą.

Składniki:

6 pałek z kurczaka
1 papryczka chili
3 limonki
łyżka oliwy
garść listków mięty 
garść świeżej kolendry
sól, pieprz

Do miski wyciskamy sok z limonek, z jednej należy zetrzeć wcześniej skórkę. Dodajemy oliwę, oczyszczoną z pestek i pokrojoną papryczkę chili oraz posiekane zioła. Całość mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.
Do tak przygotowanej marynaty wrzucamy pałki z kurczaka, mieszamy by całkowicie się nią pokryły. Miskę przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na kilka godzin by kurczak przeszedł wszystkimi smakami. Mięso musimy wyjąć przed grillowaniem na tyle wcześnie by uzyskało temperaturę pokojową. 
Patelnię grillową stawiamy na ogniu, układamy kurczaka gdy będzie gorąca, grillujemy 10-15 minut, odwracając na drugą stronę co jakiś czas. 

Grillowany kurczak, z limonką, papryczką chili i miętą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeśli masz jakieś pytania, albo uwagi pisz śmiało!
Z góry dziękuję za odzew.