Dobre brownie musi być mocno czekoladowe, najlepiej z gorzkiej czekolady, w konsystencji zbite i wilgotne. Słodycz tego ciasta przełamałam malinami, które idealnie się komponują z czekoladą. Nic tak nie poprawia humoru w jesienną szarugę jak kawałek brownie i kubek pysznej kawy z mlekiem.
300 g gorzkiej czekolady
250 g opakowanie masła solonego
200 g brązowego cukru
4 duże jajka
140 g mąki pszennej
50g kakao w proszku
200 g malin
Czekoladę, masło i cukier rozpuszczamy w kąpieli wodnej, co jakiś czas mieszając. Następnie odstawiamy z ognia do ostygnięcia. W misce ubijamy jajka mikserem, dodajemy przestudzoną czekoladę, a następnie przesianą przez sito mąkę i kakao. Mieszamy całość do uzyskania jednolitej masy. Gotowe ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem, ja użyłam okrągłą średnicy 21 cm.
Maliny układamy na cieście, lekko wciskając ją w ciasto. Pieczemy w 180 st około 30 minut.
Wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńOj, czasami zgrzeszyć można! Zapraszamy do nas na wwww.kcalmar.com/blog
OdpowiedzUsuń