niedziela, 23 października 2016

Mocno czekoladowe ciasto gruszkami.

Pyszne i "estetyczne", mocno czekoladowe ciasto z gruszkami, pachnące anyżem, idealne na jesienną porę. Wiem, że wzbudziło ono Wasze zainteresowanie, dlatego szybko zabrałam się za przygotowanie przepisu. Moje ciasto piekłam w keksówce, w której mieszczą się tylko trzy gruszki, ale Wy możecie użyć okrągłej blachy i wtedy zwiększyć ilość gruszek. 

Mocno czekoladowe ciasto gruszkami.

Mocno czekoladowe ciasto gruszkami.


 Składniki:

3 gruszki
1 gwiazdka anyżu
1 laska cynamonu
3/4 szklanki cukru
sok z połowy cytryny

4 jajka
100 g cukru
120 g masła
150 g czekolady 85%
50 ml ulubionego likieru
80 g zmielonych migdałów
40 g mąki 
pół łyżeczki proszku do pieczenia


W pierwszym kroku przygotowujemy gruszki, obieramy pozostawiając ogonki, usuwamy gniazda nasienne nożykiem lub łyżeczką. W garnku zagotowujemy 1 litr wody z anyżem, cynamonem, cukrem i sokiem z cytryny. Wkładamy gruszki i gotujemy do czasu, aż będą miękkie (patyczek wchodzi z łatwością). Gruszki nie mogą się rozpadać. Wyciągamy z wody i zabieramy się za ciasto.

Rozpuszczamy w kąpieli wodnej czekoladę, odstawiamy. Ucieramy mikserem masło z cukrem, następnie dodajemy po kolei jajka, cały czas miksując. Do masy dodajemy czekoladę, miksujemy, następnie dodajemy migdały z mąką i proszkiem do pieczenia, całość mieszamy delikatnie łyżką. Na koniec dolewamy likier. 
Keksówkę wykładamy papierem, wylewamy ciasto i wkładamy gruszki (muszą sięgać dna). Pieczemy w 180 st. C około 40 minut, sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Smacznego!

Mocno czekoladowe ciasto gruszkami.


4 komentarze:

Jeśli masz jakieś pytania, albo uwagi pisz śmiało!
Z góry dziękuję za odzew.