Uwielbiam to połączenie, grzybów i śmietany, do tego trochę ziół, makaron i mam szybki i smaczny obiad. To danie robię dość często, ale za każdym razem smakuje trochę inaczej, gdyż nie odmierzam składników, zmieniam zioła. Za to właśnie uwielbiam gotowanie, kuchnia to nie apteka, można eksperymentować i zmieniać ingrediencje ;)
Składniki:
makaron spaghetti 200 g (u mnie Malma)
4 cebulki dymki
200 g świeżych grzybów (u mnie kurki i pieczarka olbrzymia)
2 łyżki oleju
125 g kwaśnej śmietany
100 g kremówki
koperek
sól, pieprz
starty Parmezan
Zaczynamy od makaronu: gotujemy wedle zaleceń, najlepiej żeby był aldente.W czasie gotowania się makaronu zdążymy przygotować grzyby w śmietanie.
Grzyby oczyszczamy, opłukujemy, osuszamy, duże grzyby kroimy na kawałki. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na oleju, następnie dodajemy grzyby i smażymy do miękkości grzybów. Do grzybów dodajemy kwaśną i słodką śmietanę, przyprawiamy solą i pieprzem i dusimy chwilę. Na koniec dodajemy świeży koperek i starty Parmezan. Smacznego!
Pięknie to wygląda! :) Zapraszam na swój blog kulinarny. :) https://www.facebook.com/CzanieckieMakarony/?fref=ts
OdpowiedzUsuń