czwartek, 23 stycznia 2014

Polędwiczki wieprzowe w sosie z papryki i pomidorów.

Uwielbiam polędwiczki wieprzowe, nie jadam ich bardzo często, może dlatego tak bardzo mi smakują ;) 
Tym razem zainspirowana przepisem Jamiego Oliver'a postanowiłam wykonać swoją własną wersję tego dania. Polecam skosztować pysznej, rozpływającej się w ustach polędwiczki... Pewnie sporo z Was ogląda programy kulinarne JO w telewizji, lub posiada jego książki. Nie dajcie się zwieźć, że te dania można wykonać tak szybko jak mistrz ;) Mimo tego warto spróbować!







POLĘDWICZKI WIEPRZOWE W SOSIE Z PAPRYKI I POMIDORÓW.

Składniki:

500 g polędwiczek wieprzowych
mielona kolendra
sól, pieprz

2 czerwone papryki
1 cebula
1 jabłko
oliwa
papryka czerwona w proszku
4 listki laurowe
5 ząbków czosnku
2 łyżki octu balsamico
400 g przecieru pomidorowego
puszka pomidorów krojonych
świeży koperek

200 g ryżu
cytryna
śmietana 18% (kilka łyżek)

Do dużej, głębokiej patelni wlewamy oliwę i wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, paprykę oraz jabłko. Przyprawiamy papryką w proszku, solą i pieprzem, dodajemy liście laurowe i sprasowany czosnek. Smażymy mieszając. 
Polędwiczki kroimy na około 1 cm kawałki, rozpłaszczamy lekko, solimy, przyprawiamy pieprzem i kolendrą. Smażymy na drugiej patelni niewielkiej ilości oliwy, aż będą miękkie i lekko przypieczone.
Wstawiamy mniejszy garnek na gaz, wrzucamy ryż zalewamy wrzątkiem (2x więcej niż ryżu) i gotujemy do miękkości.
Do warzyw na patelni wlewamy ocet, dodajemy przecier pomidorowy i pomidory z puszki. Doprawiamy do smaku, kroimy koperek i część wrzucamy na patelnię. Podgrzewamy do zagotowania.
Ugotowany ryż posypujemy papryką. Polędwiczki wykładamy na sos i dekorujemy kleksami ze śmietany oraz resztą koperku. Podajemy z ryżem, skropione cytryną.
Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeśli masz jakieś pytania, albo uwagi pisz śmiało!
Z góry dziękuję za odzew.