Szczęśliwego Nowego Roku! Żyjecie??? Mam nadzieję, że dobrze się bawiliście. Ja niestety zachorowałam i z gorączką weszłam w Nowy Rok. Czuję się już lepiej, a dla tych co dziś mają gorszy dzień, spowodowany wczorajszą dobrą zabawą, mam dziś zupę gulaszową, która na pewno postawi wszystkich na nogi.
ZUPA GULASZOWA Z CHORIZO.
Składniki:
kawałek chorizo
250 g wołowiny, pokrojonej w kostkę
1/4 szklanki wytrawnego czerwonego wina
listek laurowy, ziele angielskie,
1/4 szklanki wytrawnego czerwonego wina
listek laurowy, ziele angielskie,
1 łyżeczka papryki słodkiej, 1/2 łyżeczki ostrej papryki
1/2
łyżeczki tymianku
2,5 litra bulionu
1 papryka
2 - 3 ziemniaki
2,5 litra bulionu
1 papryka
2 - 3 ziemniaki
mała marchewka i pietruszka
1 ząbek czosnku,
mała cebula nieobrana, kawałek pora
puszka pomidorów
pieprz cayenne
puszka pomidorów
pieprz cayenne
Do garnka wkładamy chorizo pokrojone w plasterki, podsmażamy kiełbaskę mieszając co chwilę, aż tłuszcz się wytopi. Wykładamy na talerz pozostawiając w garnku wytopiony tłuszcz. Na wytopionym w garnku tłuszczu obsmażamy dokładnie
mięso pokrojone w 1,5 cm kostkę (z każdej strony po około minucie). Wlewamy
wino (jeśli je używamy) i gotujemy do czasu aż się zredukuje.
Dodajemy wszystkie przyprawy: listek laurowy, ziele angielskie, paprykę w proszku (słodką i ostrą) oraz tymianek i sól do smaku. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, czosnek oraz cebulę i por w całości. Następnie dolewamy bulion i zagotowujemy wszystko, a później gotujemy do miękkości wołowiny. W kolejnym etapie dodaję pomidory z puszki (jeśli nie są krojone, miksujemy blenderem).
Obieramy ziemniaki, marchewkę i pietruszkę, kroimy w kostkę lub drobne kawałki. Dodajemy do zupy, w razie potrzeby dolewamy wody i gotujemy dalej. Doprawiamy solą i pieprzem oraz pieprzem cayenne. Gdy wszystko będzie już miękkie dodajemy chorizo. Podajemy zupę koniecznie gorącą z pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jeśli masz jakieś pytania, albo uwagi pisz śmiało!
Z góry dziękuję za odzew.