czwartek, 11 maja 2017

Batony owsiane.

Dzisiaj mam dla Was propozycję na pyszne batony owsiane z nasionami chia, sezamem, siemieniem lnianym i jagodami goji. Przepis znalazłam w "Rodzinnej kuchni Lidla", modyfikując składniki wedle uznania. Robiąc takie batony mamy kontrolę nad ich zawartością, a możemy do nich dodać mnóstwo zdrowych składników.




 Składniki:

2 szklanki płatków owsianych
1 szklanka gotowego musli (z płatkami owsianymi)
3 łyżki sezamu (dałam biały i czarny)
3 łyżki jagód goji
2 łyżki nasion chia
2 łyżki siemienia lnianego
2 łyżki pestek dyni
szczypta soli
200 g masła orzechowego
150 g miodu
100 g gorzkiej czekolady
100 ml oleju kokosowego

W misce mieszamy suche składniki, sezam wcześniej prażymy na suchej patelni. W garnku podgrzewamy masło orzechowe, czekoladę i olej kokosowy do rozpuszczenia się czekolady. Dodajemy suche składniki, dokładnie mieszamy i wykładamy na wyłożoną papierem blachę. Chłodzimy w lodówce, następnie wykrawamy batony.



2 komentarze:

  1. O, jakie ładne pojemniki z tyłu!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pojemniki swego czasu dostępne były w Pepco, mniejsze (moje) i większe rozmiary. Były jeszcze inne wzory :)

      Usuń

Jeśli masz jakieś pytania, albo uwagi pisz śmiało!
Z góry dziękuję za odzew.