poniedziałek, 22 maja 2017

Tarta z zielonymi szparagami, porem i szynką parmeńską.

Coś nie mogłam się ostatnio zabrać za pisanie postów, sporo zdjęć czeka w kolejce na publikacje. Chowam się właśnie od upałów w chłodnym pokoju, to dobry moment by wreszcie coś dla Was przygotować. Sezon szparagowy w pełni, szparagi coraz tańsze, kupujcie i róbcie z nich pyszne dania. Mam nadzieję, że moja tarta przypadnie Wam do gustu.


Tarta z zielonymi szparagami, porem i szynką parmeńską.



Składniki:

ciasto:
250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
1 jajko
125 g zimnego masła
1 łyżeczka soli
2 łyżki zimnej wody

nadzienie:
3 jajka
120 ml śmietany 30%
pęczek zielonych szparagów
1 por 
kilka plastrów szynki Parmeńskiej
łyżka oleju rzepakowego
pieprz, sól

Zagniatamy ciasto, owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy na nim pokrojonego w plasterki pora. Odstawiamy do wystygnięcia. Jajka łączymy ze śmietaną za pomocą trzepaczki lub widelca, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy przestudzonego pora i mieszamy. 
Ciasto wykładamy (cienką warstwę) na wyłożoną papierem blachę do tarty, widelcem robimy w cieście dziurki. Podpiekamy 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wyciągamy z pieca i studzimy.
Na upieczony spód wylewamy masę serowo jajeczną, na wierzch układamy szparagi (wcześniej odłamujemy z nich twarde końcówki), a na koniec plastry szynki Parmeńskiej. 
Całość pieczemy 30 minut w 200 stopniach. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeśli masz jakieś pytania, albo uwagi pisz śmiało!
Z góry dziękuję za odzew.