Dzisiaj Dzień Kobiet. Taki dzień jak dziś należy spędzać na samych przyjemnościach. Mój dzisiejszy dzień rozpoczął się bardzo przyjemnie, pysznym śniadaniem i bukietem tulipanów. Na śniadanie przepyszne bułeczki pszenno orkiszowe z oregano i serem Oud Amsterdam, które to upiekliśmy wczoraj wieczorem w ramach cyklu "Wypiekanie na Śniadanie". Jeśli o mnie chodzi, mogłabym takie śniadania zjadać codziennie, co jest raczej niemożliwe, więc chociaż co weekend. Bułki przeszły moje najśmielsze oczekiwania, chrupka skórka, cudny zapach oregano i sera, nic dodać nic ująć. Koniecznie musicie wypróbować sami!
BUŁECZKI PSZENNO ORKISZOWE Z OREGANO I SEREM.
(przepis zaczerpnięty tutaj)
Składniki:
225 g mąki pszennej
150 g mąki orkiszowej
7 g drożdży Instant
łyżeczka soli
łyżeczka cukru
łyżka oliwy z oliwek
200 ml letniej wody
7 g drożdży Instant
łyżeczka soli
łyżeczka cukru
łyżka oliwy z oliwek
200 ml letniej wody
2 łyżki startego sera Oud Amsterdam (jak macie to Parmezan)
łyżka suszonego oregano
łyżka suszonego oregano
Mieszamy suche składniki: mąki, cukier, sól, drożdże. Dodajemy oliwę z oliwek i stopniowo wodę. Zarabiamy ciasto tak długo, aż nie będzie się przyklejać do rąk i miski. Gdy już będzie dobrze wyrobione posypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, by urosło dwukrotnie. Może to zająć nawet 2 godziny. Po tym czasie, ciasto dzielimy na 8 porcji, wyrabiamy z nich kulki, lekko spłaszczamy, obtaczamy w serze oraz oregano. Odkładamy na blachę wyłożoną papierem i pozwalamy bułeczkom jeszcze wyrosnąć przez 20 minut. Następnie nacinamy ostrym nożem krzyżyki na wierzchu bułek, jak została nam mieszanka sera i oregano, posypujemy nią bułki. Wstawiamy do nagrzanego do200 stopni piekarnika i pieczemy około 20 minut, aż bułeczki będą rumiane. Ja takie świeżutkie bułki lubię z samym masłem, albo z dżemem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jeśli masz jakieś pytania, albo uwagi pisz śmiało!
Z góry dziękuję za odzew.