sobota, 9 kwietnia 2016

Grillowana jagnięcina z zielonymi szparagami.

Jagnięcinę przygotowaliśmy ostatnio na świąteczny obiad, przyznam szczerze, że jadłam ją po raz pierwszy i bardzo mi smakowała. Jagnięcina ma swoich fanów i przeciwników, którym nie podoba się zapach mięsa. Myślę, że wszystko zależy od tego jak przygotujemy mięso, jak je przyprawimy. Nasza grillowana jagnięcinę marynowaliśmy dzień wcześniej, dając jej szansę by przeszła smakami i zapachami przypraw. Spróbujcie koniecznie!
A szparagi? W Holandii dostępne cały rok :P

Grillowana jagnięcina z zielonymi szparagami.


Grillowana jagnięcina z zielonymi szparagami.



Składniki:

500 g mięsa (u mnie kotleciki grubości 1-1,5 cm)
pęczek szparagów

marynata (przygotowujemy dzień wcześniej):
6 łyżek oleju
1 łyżka tymianku
1 łyżka rozmarynu
6 ziaren jałowca (rozgnieciony)
2 ząbki czosnku (sprasowane)
1 łyżka miodu
sól, pieprz

Wszystkie składniki marynaty mieszamy w misce, wkładamy do niej kawałki mięsa, mieszamy żeby wszystkie składniki pokryła marynata. Przykrywamy miskę folią i wkładamy do lodówki, trzymamy w niej przez noc, wyciągamy godzinę przed planowanym grillowaniem. Patelnię grillową stawiamy na ogniu, grillujemy mięso kilka minut aż się pięknie zrumieni. Zagotowujemy wodę na szparagi, solimy, gotujemy szparagi około 3-5 minut, by szparagi były miękkie i sprężyste. 
Smacznego!

Grillowana jagnięcina z zielonymi szparagami.

1 komentarz:

Jeśli masz jakieś pytania, albo uwagi pisz śmiało!
Z góry dziękuję za odzew.