piątek, 8 września 2017

Cytrynowe ciasto z cukinią.

Jeśli posiadacie duże ilości cukinii i nie wiecie co z nią zrobić, proponuję upiec to cytrynowe ciasto z cukinią. Dla niedowiarków: smak cukinii jest całkowicie niewyczuwalny, jedynie widać zielone drobinki w strukturze ciasta. Dzięki cukinii ciasto jest bardzo wilgotne. Pieczcie i zajadajcie na śniadanie, drugie śniadanie i deser!

lemon zucchini bread
lemon zucchini bread


Składniki na formę 20x 10 cm:

1,5 szklanki mąki
szczypta soli
pół łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody
3/4 szklanki cukru
skórka z 1 cytryny
łyżka soku z cytryny
2 jajka 
pół szklanki oliwy z oliwek
1 szklanka startej cukinii

W misce mieszamy mąkę, sól, proszek do pieczenia, sodę. W drugiej misce ubijamy mikserem jajka z cukrem, dodajemy oliwę, skórkę cytrynową. Do tej samej miski wrzucamy cukinię i mieszamy łyżką, dodając stopniowo suche produkty. Na koniec dodajemy sok z cytryny. 
Tak przygotowane ciasto wykładamy na wysmarowaną oliwą i posypaną mąką blaszce. Pieczemy 50-60 minut w temperaturze 160 stopni. 
Jeśli chcecie możecie polać ciasto lukrem z cytryny i cukru pudru. Moje ciasto nie doczekało lukru ;)

lemon zucchini bread


1 komentarz:

  1. Wow, faktycznie świetnie wygląda to ciasto, nie jadłam jeszcze cytrynowego :D

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz jakieś pytania, albo uwagi pisz śmiało!
Z góry dziękuję za odzew.