piątek, 15 grudnia 2017

Makowiec na kruchym spodzie.

Makowiec jest na naszym świątecznym stole co roku, moja babcia, potem mama piekły roladę. Ja robię wersję łatwiejszą, aczkolwiek równie smaczną- na spodzie z kruchego ciasta. Nie wiem jak Wy, ale ja nie wyobrażam sobie świąt bez makowca.




Składniki (blacha 23x23 cm):

Ciasto:
350 g mąki tortowej
100 g cukru pudru
250 g masła, zimnego
3 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Masa makowa:
400 g maku
100 g masła
50 g mąki tortowej
5 jajek
1 1/3 szklanka cukru
2 łyżeczki ekstraktu migdałowego lub aromatu
bakalie (rodzynki, żurawina, siekane orzechy)
szczypta soli


Mąkę przesiewamy, dodajemy zimne masło, cukier puder, jajka i proszek do pieczenia. W mairę szybko zagniatamy na jednolite ciasto. Ciasto owijamy folią i wkładamy do lodówki na godzinę. 
Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części. Jedną część wylepiamy wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Pieczemy 15 minut w 180 stopniach C.
Mak zalewamy gorącą wodą ponad poziom, pozostawiamy do wchłonięcia i wystudzenia.  Zimny mak odsączamy z nadmiaru wody i trzykrotnie mielimy. Warto sobie mak przygotować wcześniej.
Żółtka miksujemy z cukrem na jasną masę, następnie stopniowo dodajemy mak i cały czas miksujemy. Dodajemy miękkie masło, mąkę i ekstrakt migdałowy. W osobnej misce ubijamy białka na sztywną pianę ( ze szczyptą soli). Ubite białko dodajemy do masy makowej i mieszamy wszystko delikatnie za pomocą łyżki. Na koniec dodajemy bakalie.
Tak przygotowaną masę wykładamy na podpieczony spód, na masę układamy wycięte foremką wzory. Możemy także rozwałkować ciasto i ułożyć cały blat ciasta.
Pieczemy ok. 1 godziny w  180 stopniach C. Ciasto studzimy. Możemy polukrować.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Jeśli masz jakieś pytania, albo uwagi pisz śmiało!
Z góry dziękuję za odzew.