"Krok po kroku, krok po kroku, najpiękniejsze w całym roku idą święta..." W tym roku nakręciłam się świątecznie bardzo szybko. Choinka ubrana, piernik staropolski leżakuje, a ja odliczam. Dzisiaj mam dla Was propozycję na tartę z jabłkiem i żurawiną, cudownie pachnącą cynamonem. Ukroiłam sobie kawałek na drugie śniadanie, jest przepyszna!
Składniki:
Ciasto:
2,5 szklanki mąki (z czubkiem)
1 łyżka cukru
225 g zimnego, pokrojonego w kostkę
0,5 szklanki zimnej maślanki
1-2 łyżki zimnej wody
1 jajko z odrobiną wody, do smarowania wierzchu ciasta
1 łyżka cukru
225 g zimnego, pokrojonego w kostkę
0,5 szklanki zimnej maślanki
1-2 łyżki zimnej wody
1 jajko z odrobiną wody, do smarowania wierzchu ciasta
Do wypełnienia:
4 jabłka
Sok z połowy cytryny
1,5 szklanki żurawiny, świeżej lub mrożonej
0,5 szklanki cukru
1/3 szklanki mąki
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki skórki pomarańczowej
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Sok z połowy cytryny
1,5 szklanki żurawiny, świeżej lub mrożonej
0,5 szklanki cukru
1/3 szklanki mąki
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki skórki pomarańczowej
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Łączymy mąkę, cukier, masło w dużej misce. Ciasto wyrabiamy rękoma do połączenia się składników. Może się ono lekko rozwarstwiać, formujemy kulę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na 15 minut. Po tym czasie wyciągamy ciasto z lodówki, wkładamy do miski i dodajemy maślanki. Dalej wyrabiamy ciasto, jak jest za suche dodajemy zimną wodę. Gotowe ciasto chłodzimy w lodówce ok. 30 minut. W tym czasie przygotowujemy nadzienie.
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w plasterki. Pokrojone jabłka wrzucamy do miski, dodajemy żurawinę, skrapiamy sokiem z cytryny. Owoce przyprawiamy cynamonem, skórką z pomarańczy i wanilią. Na koniec (chwilę przed wyłożeniem owoców na cieście) posypujemy owoce mąką i cukrem, dobrze wszystko mieszając.
Ciasto wałkujemy na grubość 4-5 mm, wykładamy na blachę od tarty. Na ciasto wykładamy jabłka z żurawiną. Z pozostałego ciasta wykrawamy paski i układamy kratkę lub wycinamy dowolne formy, jak u mnie gwiazdki. Wierzch ciasta smarujemy rozkłóconym jajkiem.
Pieczemy 45 minut w temperaturze 200 stopni C. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jeśli masz jakieś pytania, albo uwagi pisz śmiało!
Z góry dziękuję za odzew.