Kiedy dzień w pracy przedłuża się do granic niemożliwości, a człowiek ostatkiem sił wraca do domu, to i tak ZJEŚĆ musi! Ja muszę :) Wtedy nie wysilam się za bardzo i robię na obiad coś szybkiego, takiego jak kurczak z ryżem na warzywach. Tym razem padło na udka z kurczaka oraz warzywa z mieszanki chińskiej. Kurczaka marynuję w sosie sojowym, sosie teryaki z sporą ilością czosnku i imbiru. Jest wtedy bardzo aromatyczny i smaczny.
KURCZAK NA WARZYWACH.
Składniki:
2 udka z kurczaka
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki sosu teryaki
2 ząbki czosnku
odrobina startego imbiru
łyżeczka mielonej kolendry
oliwa z oliwek
sól, pieprz
pół opakowania warzywnej mieszanki chińskiej
100 g ryżu jaśminowego
Kurczaka marynujemy w marynacie z oliwy, sosów: sojowego i teryaki, sprasowanego czosnku oraz imbiru. Pozostawiamy go około godziny w marynacie by "złapał" smaki. Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę, kurczaka wyciągamy z marynaty, przyprawiamy solą, pieprzem i kolendrą i smażymy do miękkości mięsa. W tym czasie gotujemy ryż w osolonej wodzie około 15 minut. Gdy mięso będzie już miękkie wrzucamy na patelnię warzywa i dusimy przez jakiś czas. Podajemy układając kurczaka na warzywach razem z sypkim ryżem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jeśli masz jakieś pytania, albo uwagi pisz śmiało!
Z góry dziękuję za odzew.