Mam fazę na kaszę jaglaną, chyba mojemu organizmowi czegoś brak. W poprzednim poście były placuszki jaglane, dziś pieczarki z kaszą jaglaną. Jest to dobry i zdrowy pomysł na przystawkę. Mi pozostało trochę farszu i zastanawiałam się do czego go można wykorzystać, można zrobić ciasteczka- paszteciki z ciasta francuskiego z takim właśnie nadzieniem. Nic się nie zmarnuje! :)
PIECZARKI FASZEROWANE KASZĄ JAGLANĄ (inspiracja).
Składniki:
6 pieczarek (spokojnie farszu wystarczy na 12)
1/2 cebuli
1/2 czerwonej papryki
1/2 szklanki kaszy
jaglanej
świeży koperek
2 łyżki oliwy
2 łyżki startej mozzarelli
sól, pieprz
oregano
Pieczarki myjemy, usuwamy nóżki, które drobno siekamy. Posiekaną cebulę podsmażamy na oliwie, dorzucamy paprykę pokrojoną w kosteczkę. Smażymy ok. 5 minut. Kaszę zalewamy wodą gotujemy na sypko, dodajemy do warzywa i mieszamy. Całość doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy świeżym koperkiem. Gotowym
farszem napełniamy kapelusze pieczarek, posypujemy startym serem i oregano. Pieczemy ok. 25 minut w
temperaturze 180 stopni.
Podajemy na ciepło! Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jeśli masz jakieś pytania, albo uwagi pisz śmiało!
Z góry dziękuję za odzew.