Zupa ta chodziła już za mną dłuższy czas, dzisiaj w końcu zrobiłam odpowiednie zakupy. Z radości tej zapomniałam o świeżej kolendrze, która jest ważnym składnikiem tajskiej kuchni, dodałam za to mieloną kolendrę. Nie udało mi się też kupić trawy cytrynowej, ale tę można zastąpić limonką.
TAJSKA ZUPA Z KURCZAKIEM.
Składniki:
1,5 litra bulionu z kurczaka
puszka mleczka kokosowego
300- 500 g piersi z kurczaka
2 łyżki oleju
1 limonka
1 cm korzenia imbiru
2 ząbki czosnku
papryczka chili
2 łyżki sosu rybnego
kilka (wedle uznania) kropel sosu z papryczki Jalapeno
1 łyżka kolendry * (ja dałam pietruszkę i odrobinę mielonej kolendry)
sos sojowy
trochę warzyw z mieszanki: grzyby mun, pędy fasoli mung, marchewka...
W garnku zagotowujemy bulion, dodajemy mleczko kokosowe i wrzucamy jeszcze pokrojone w kostkę piersi kurczaka. Gotujemy około 15- 20 minut, aż mięso będzie miękkie. Na patelni rozgrzewamy olej, na którym podsmażamy posiekany czosnek, imbir i papryczkę, wrzucamy do garnka z mięsem. Dodajemy warzywa i grzyby oraz połowę limonki, gotujemy przez 10 minut. Wyciągamy limonkę, którą później wyciśniemy do zupy. Następnie dodajemy sos rybny, sos z Jalapeno, sok z obu połówek limonki. Doprowadzamy do wrzenia, przyprawiamy świeżą kolendrą * i zupa gotowa. Można doprawić (już na talerzu) sosem sojowym i w razie potrzeby limonką/cytryną, zupa powinna być kwaśna.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jeśli masz jakieś pytania, albo uwagi pisz śmiało!
Z góry dziękuję za odzew.