Trochę niedoceniana przez nas kasza jaglana, tymczasem mało kto wie, że jest to jedna z najzdrowszych kasz! To bardzo dobre źródło energii. Jest lekkostrawna, nie
zawiera glutenu. Składa się z bardzo wielu witamin z grupy B, zawiera
krzemionkę. Na szczęście coraz więcej osób wybiera kuchnię bezglutenową, więc na pewno kasza jaglana będzie się pojawiać na naszych stołach częściej. Moja propozycja na dziś to placuszki jaglane z cukinią, zjedzone w formie kotleta z sałatą, ale idealnie będą się one nadawały jako składnik wege burgera. Jutro wsadzam kilka, które mi zostały, w bułkę i mam kanapki do pracy!
PLACUSZKI JAGLANE Z CUKINIĄ.
Składniki:
100 g kaszy jaglanej
300 g cukinii
1 łyżeczka curry
300 ml wody
1 cebula
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 jajko
1 łyżka koperku
1 łyżka koperku
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
2 łyżki tartej mozzarelli
2 łyżki tartej mozzarelli
olej roślinny
bułka tarta
Zagotowujemy wodę w garnku (z curry), wsypujemy kaszę jaglaną, gotujemy pod przykryciem około 30 minut, aż kasza wchłonie wodę. Cukinię ścieramy na tarce o średnich oczkach. Solimy odrobiną soli i na durszlaku pozwalamy by puściła sok. Następnie odciskamy ją z nadmiaru wody.
Rozgrzewamy 2 łyżki oleju na patelni i podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek. Gdy już będą podsmażone, dodajemy kaszę jaglaną, posiekany koperek oraz paprykę w proszku. Doprawiamy solą i pieprzem.
Zdejmujemy z ognia patelnię, wbijamy jajko, mieszamy i dodajemy tartą mozzarellę, mieszamy dokładnie.
Zdejmujemy z ognia patelnię, wbijamy jajko, mieszamy i dodajemy tartą mozzarellę, mieszamy dokładnie.
Żeby masa stężała wstawiamy ją na około godzinę do lodówki. Po tym czasie formujemy płaskie placuszki i panierujemy (lekko) w bułce tartej. Smażymy na oleju po kilka minut z każdej strony.
Smacznego!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jeśli masz jakieś pytania, albo uwagi pisz śmiało!
Z góry dziękuję za odzew.