Słońce świeci pięknie, temperatury w powietrzu od paru dni są dodatnie. Radość ludzi widać na ulicach, kurtki odpięte, brak czapek. Nie dajmy się zwieźć! Zima jeszcze powróci, oby nie ze zdwojoną siłą. Wybrałam się na okoliczny ryneczek w celu zakupienia jarmużu, niestety zakup się nie udał, sprzedawców z racji zimy mało, a pani u której ostatnio sałatę tę widziałam już jej nie miała. Pusto z ryneczku nie powróciłam kupiłam boczniaki, apetyt na nie zrobiła mi w niedzielę koleżanka, opowiadając czego to ona z nich nie jadła ;) Grzyby usmażyłam na patelni, na odrobinie oliwy, przyprawiając je lekko solą i pieprzem. Nic więcej im nie trzeba, do tego surówka z cukinii... mmmmm pycha!
SMAŻONE BOCZNIAKI Z SURÓWKĄ Z CUKINII.
Składniki dla dwóch osób:
świeże boczniaki 200 g
jedna mała cukinia
6 pomidorków koktajlowych
kilka pistacji
oliwa z oliwek
cytryna
sól, pieprz
Cukinię kroimy wzdłuż w cienkie plastry (płaty), następnie każdy taki plaster w bardzo cienkie paseczki. Pokrojoną w ten sposób cukinię posypujemy solą, pozostawiamy kilka minut aż puści soki. Wtedy wypłukujemy sól pod wodą i wycieramy cukinię ręcznikiem papierowym. Dodajemy łyżkę oliwy z oliwek, trochę soku z cytryny, odstawiamy. I zaczynamy kroić w ósemki pomidorki oraz rozdrabniać orzechy pistacjowe, które dodajemy do cukinii. Mieszamy, przyprawiamy solą i pieprzem i mamy już gotową surówkę.
Na patelnię wlewamy odrobinę oliwy i smażymy na niej przyprawione wcześniej (sól i pieprz) boczniaki, z każdej strony aż do momentu, gdy zrobią się lekko złotawe i chrupiące.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jeśli masz jakieś pytania, albo uwagi pisz śmiało!
Z góry dziękuję za odzew.