poniedziałek, 20 kwietnia 2015

Kokosowo jogurtowe ciasto z mango.

Przepis ciasto znalazłam w gazetce w holenderskim markecie. Postanowiłam wykonać je na święta wielkanocne jako jedno z ciast, trochę inne niż te tradycyjne. Jest pyszne, orzeźwiające, warto zrobić je w ciepłe dni. Do dzieła, zamieniamy piekarnik na lodówkę i przygotowujemy ciasto na to zimno.

coconut- yoghurt cake with mango




KOKOSOWO JOGURTOWE CIASTO Z MANGO.

Składniki:

120 g ciasteczek kokosowych
60 g masła 
8 listków żelatyny
2 dojrzałe mango
600 ml jogurtu kokosowego (w temp. pokojowej)
1 puszka mango w syropie
125 g gęstej 30% śmietany (w temp. pokojowej)
1 limonka

Ciasteczka mocno kruszymy, rozpuszczamy masło i łączymy składniki, powstanie nam "mokry piasek", który rozkładamy na tortownicy (18-20 cm) wyłożonej papierem. Ubijamy dokładnie i wstawiamy do lodówki.
6 listków żelatyny zalewamy zimną wodą i pozastawiamy na 5 minut. Obieramy jedno mango i kroimy w plastry, wykładamy nimi ciasteczkowy spód. Do rondelka nalewamy 2 łyżki wody, podgrzewamy i rozpuszczamy w nim zamoczone wcześniej listki żelatyny (wyciągamy z wody, odsączamy). Do miski wkładamy jogurt i dodajemy rozpuszczoną żelatynę, miksujemy do połączenia się składników. Jogurt wykładamy na przygotowany spód z owocami i wkładamy blachę do lodówki na min 2 godziny. 
Resztę żelatyny wrzucamy do zimnej wody na 5 minut, mango z syropu (bez syropu) i  śmietanę miksujemy blenderem na gładką masę. Gdy żelatyna poleży już wymagany czas w wodzie, odsączamy ją i wrzucamy do rondelka, w którym podgrzewamy łyżkę wody. Mieszamy do rozpuszczenia się żelatyny, następnie dodajemy ją do mango śmietanowej masy i miksujemy. Powstałą masę wykładamy na blachę i wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie możemy już przyozdobić ciasto świeżym mango i startą skórką z limonki. Smacznego!

coconut- yoghurt cake with mango

coconut- yoghurt cake with mango











3 komentarze:

  1. Nasze ulubione kolory! Zdecydowanie dopisujemy do listy o tytule "do wypróbowania!" :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam ciasta kokosowe ;) wydaje mi się, że ciasto według Twojego przepisu jest lekkie, idealne na ciepłe dni ;) czy suszone mango też będzie pasować?

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz jakieś pytania, albo uwagi pisz śmiało!
Z góry dziękuję za odzew.