Stir fry to krótkie smażenie na wysoko rozgrzanym oleju, dzięki temu warzywa zachowują swoje wartości, są chrupkie i mają piękny kolor. Dzisiejsza propozycja to stir fry z kapusty pekińskiej, paksoi i krewetek. Podajcie je z ryżem albo makaronem soba, a nasycicie się tym w porze obiadowej.
Składniki:
225 g krewetek
100 g kapusty pekińskiej
100 g paksoi czyli kapusty chińskiej
1 cebula czerwona
40 g groszku cukrowego
40 g kiełków fasoli mung
2 łyżki oleju sezamowego
2 ząbki czosnku
4 liście limonki kaffir (użyłam suszone)
płatki chili
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka sosu rybnego
Na oleju podsmażamy liście kaffir i pokrojone ząbki czosnku, następnie wrzucamy obrane krewetki. Całość podsmażamy kilka minut. Zdejmujemy krewetki z patelni, wyrzucamy liście limonki. Na pozostałym tłuszczu, który podgrzewamy smażymy pokrojone warzywa, krótko ale w wysokiej temperaturze. Po kilku minutach dodajemy sos sojowy oraz rybny. Całość mieszamy, wrzucamy krewetki by się podgrzały i gotowe!
O jej, dopiero przypomniałam sobie o istnieniu krewetek tak dawno ich nie jadłam. Przepis muszę spróbowac!
OdpowiedzUsuń