Witajcie po długiej przerwie, coś się nie mogłam zabrać ostatnio do opublikowania (najpierw napisania) przepisu dla Was. Wakacje, urlopy, piękna pogoda nie sprzyjają umysłowej pracy ;) Zabieram się za nadrabianie zaległości, na pierwszy ogień szybkie i smaczne ciasto, które upieczecie w prodiżu. Ja właśnie tak zrobiłam, by podczas urlopu raczyć się czymś słodkim do kawy...
UCIERANE CIASTO ZE ŚLIWKAMI PIECZONE W PRODIŻU.
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
4 jajka
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
100 g masła
mały jogurt naturalny
śliwki (około 0,5 kg)
bułka tarta do posypania prodiża
W misce ucieramy jajka z cukrem na puszystą masę, w tym czasie roztapiamy masło w rondelku i odstawiamy do ostygnięcia. Gdy masło będzie już letnie wlewamy do masy jajecznej i mieszamy. Mąkę z proszkiem przesiewamy przez sito, dodajemy do miski, miksujemy. Na koniec dodajemy jogurt i mieszamy do połączenia się składników.
Gotowe ciasto wylewamy do nasmarowanego masłem i posypanego bułką tartą prodiża. Śliwki myjemy, kroimy na ćwiartki (gdy duże śliwki) usuwając pestki. Owoce układamy na wierzch ciasta.
W prodiżu pieczemy minimum 30 min, po tym czasie sprawdzamy patyczkiem, czy jest suchy. W piekarniku pieczemy w 180 stopniach, 30- 50 minut.
Prawda, że łatwe i szybkie ciasto? A jakie smaczne!
Pyszne wyszło ! Zrobiłam z rabarbarem ;-)
OdpowiedzUsuńPyszne wyszło ! Zrobiłam z rabarbarem ;-)
OdpowiedzUsuńCiasto jest naprawdę pycha. Robiłam ze śliwkami ale też z borówkami. Zawsze się udaje, jest niezwykle puszyste. Warto wypróbować ten przepis.
OdpowiedzUsuńPytanie!?
OdpowiedzUsuńGrzanie góra, czy góra i dół?
Bo mam taką podstawkę która grzeje od spodu