wtorek, 24 września 2013

Kurczak w winie, trochę inaczej.

Kurczaka w winie nigdy wcześniej nie robiłam. Na warsztatach z kurczaka z okazji Festiwalu Dobrego Smaku jedna z grup przygotowywała tę potrawę (coq au vin), niestety nie zdążyliśmy jej skosztować, gdyż czas przeznaczony na warsztaty był trochę za krótki na dokończenie dzieła. Moja wersja kurczaka w winie jest znacznie szybsza, albowiem smażona na patelni ;) Osobiście mi bardzo smakowało, mam nadzieję, że i Wam się spodoba.





KURCZAK W WINIE, TROCHĘ INACZEJ.

Składniki:

4 udka kurczaka
2 marchewki
2 duże cebule
250 g pieczarek
3 ząbki czosnku
szklanka czerwonego wina półwytrawnego Celebro
zioła prowansalskie
3 gałązki tymianku
sol pieprz
oliwa

Udka umyć, osuszyć, posolić i doprawić pieprzem, po czym odstawić do lodówki na około 30 min. Na dużej patelni rozgrzać oliwę. Obsmażyć  udka kurczaka z obu stron (na średnim ogniu). Zrumienione kawałki odłożyć na talerz. Na tej samej patelni podsmażyć warzywa wg twardości, marchewkę pokrojoną w talarki, rozgniecione ząbki czosnku, pokrojone w ćwiartki/ ósemki pieczarki i cebulę w piórka. Dodajemy 2 łyżeczki ziół prowansalskich i 3 gałązki świeżego tymianku. Na warzywa wkładamy z powrotem  udka i podlewamy czerwonym winem. Dusimy całość na małym ogniu aż sos lekko się zredukuje ok. 20 min.
Podajemy jak kto lubi, z pieczonymi ziemniakami lub pieczywem (idealne do maczania w sosie)
.
Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeśli masz jakieś pytania, albo uwagi pisz śmiało!
Z góry dziękuję za odzew.