czwartek, 15 maja 2014

Pieczone młode ziemniaki z boczkiem i koperkiem.

Nadszedł okres w roku, w którym nie potrafię przejść obojętnie obok okolicznego ryneczku. Jak widzę te wszystkie warzywa i owoce, mam chęć kupić wszystko! Wczoraj do domu wróciłam z ziemniaczkami młodymi (krajowymi), koperkiem i młodą kapustą kiszoną...Upiekłam ziemniaczki w piekarniku z odrobiną boczku, całość posypałam koperkiem i do tego młoda kapusta kiszona. Co to był za obiad! :)

Pieczone młode ziemniaki z boczkiem i koperkiem.



Pieczone młode ziemniaki z boczkiem i koperkiem.



PIECZONE MŁODE ZIEMNIAKI Z BOCZKIEM I KOPERKIEM.

Składniki (jedna osoba):

kilka młodych ziemniaków 
koperek
kilka plastrów boczku
oliwa z oliwek
kapusta kiszona
sól, pieprz

Ziemniaczki myjemy, wycieramy do sucha, nie obieramy. Nalewamy w dłonie oliwę i smarujemy nią ziemniaki, następnie układamy na blasze (lub naczyniu żaroodpornym) i dodajemy pokrojony w kosteczkę boczek. Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach, aż ziemniaki będą rumiane i miękkie. Posypujemy posiekanym koperkiem, solimy, przyprawiamy pieprzem. Jako dodatek idealna będzie młoda kiszona 
kapusta. Smacznego!

Pieczone młode ziemniaki z boczkiem i koperkiem.

Pieczone młode ziemniaki z boczkiem i koperkiem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeśli masz jakieś pytania, albo uwagi pisz śmiało!
Z góry dziękuję za odzew.