Nadszedł okres w roku, w którym nie potrafię przejść obojętnie obok okolicznego
ryneczku. Jak widzę te wszystkie warzywa i owoce, mam chęć kupić
wszystko! Wczoraj do domu wróciłam z ziemniaczkami młodymi (krajowymi),
koperkiem i młodą kapustą kiszoną...Upiekłam ziemniaczki w piekarniku z odrobiną boczku, całość posypałam koperkiem i do tego młoda kapusta kiszona. Co to był za obiad! :)
PIECZONE MŁODE ZIEMNIAKI Z BOCZKIEM I KOPERKIEM.
Składniki (jedna osoba):
kilka młodych ziemniaków
koperek
kilka plastrów boczku
oliwa z oliwek
kapusta kiszona
sól, pieprz
Ziemniaczki myjemy, wycieramy do sucha, nie obieramy. Nalewamy w dłonie oliwę i smarujemy nią ziemniaki, następnie układamy na blasze (lub naczyniu żaroodpornym) i dodajemy pokrojony w kosteczkę boczek. Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach, aż ziemniaki będą rumiane i miękkie. Posypujemy posiekanym koperkiem, solimy, przyprawiamy pieprzem. Jako dodatek idealna będzie młoda kiszona
kapusta. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jeśli masz jakieś pytania, albo uwagi pisz śmiało!
Z góry dziękuję za odzew.